chlebek bananowy

 chlebek bananowy

Dzisiaj przy śniadaniu przypomniał mi się przepis na "chlebek bananowy", szczerze mówiąc nie wiem, czy brzmi kusząco, ale naprawdę polecam. Jest to forma ciasta, którą można dołączyć do śniadania lub po prostu zjeść między posiłkami ;) Główny składnik to oczywiście banany. Chlebek jest słodki.


składniki:
  • 3 lub 4 dojrzałe banany, rozgniecione
  • 1/3 szklanki roztopionego masła
  •  1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 roztrzepane jajko
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli       
wykonanie:
1.Roztapiamy 1/3 szklanki masła i zostawiamy do wystygnięcia.
2.W większym naczyniu rozgnieść banany ( rękami lub za pomocą widelca ), dodać roztopione masło,
  cukier, jajko i cukier wanilinowy. Wymieszać za pomocą łyżki.

3. Dodajemy do całości mąkę wymieszaną z solą i sodą oczyszczoną. Mieszamy łyżką.

4. Przekładamy ciasto do blachy (wyłożonej papierem do pieczenia) o wymiarach 10x20 cm.

5. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Temperatura 170Stopni, czas: ok 40 minut.



Moje ciasto "chlebek" smakuje każdemu, kto próbował, więc spokojnie mogę je polecić ;)





6 komentarzy:

  1. Można jeść bez końca..;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ile to jest 1/3 szklanki masła? Bo nie wiem ile mam roztopić ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Im więcej masła,tym chlebek jest bardziej miękki.
    Ja dodaje ok pół kostki 250gramowej ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Rewelacja...wszystkim smakowało ;p 2 blaszki zniknęły w chwilę, a koleżanki już złożyły zamówienie na kolejną ;D Ewelina Ada'

    OdpowiedzUsuń
  5. ciekawy przepis muszę spróbować [;

    OdpowiedzUsuń