ciasto z jabłkami i bezą
oraz delikatną kruszonką = wyśmienite i proste w wykonaniu ciasto, smakujące każdemu kto jest fanem szarlotek :)
składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- pół szklanki cukru kryształu
- 25dag margaryny
- 2 łyżki śmietany 12%
- pół szklanki cukru pudru
- 4 jaja
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- kilogram kwaśnych jabłek
- cukier wanilinowy
- cynamon, sól
żółtka, śmietanę i zagnieść kruche ciasto.
Gotowe włożyć w folii do lodówki.
Obrać jabłka, zetrzeć je na tarce (lub drobno pokroić) i podsmażyć z odrobiną wody, cynamonem i cukrem wanilinowym.
Dużą blaszkę wysmarować tłuszczem bądź wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na nią połowę ciasta. Na to przełożyć jabłka.
Ubić pianę z białek ze szczyptą soli i stopniowo dosypywanym cukrem pudrem. Przełożyć ją na jabłka.
Na sam wierzch zetrzeć resztę ciasta.
Piec w nagrzanym do 180stopni piekarniku. 10 minut sam spód, następnie 50 minut dolna i górna grzałka.
W najblizszym czasie na pewno wyprobuje. ;)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie, na chilicake.blogspot.com
mmm lubię takie jabłeczniki!!:)
OdpowiedzUsuńpodobne przygotowuje moja mama:) szaleje za nim:) Twoje wygląda pyszniutko:)
OdpowiedzUsuń