ciasto z jabłkami i bezą


ciasto z jabłkami i bezą
oraz delikatną kruszonką = wyśmienite i proste w wykonaniu ciasto, smakujące każdemu kto jest fanem szarlotek :)


składniki:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki cukru kryształu
  • 25dag margaryny
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • pół szklanki cukru pudru
  • 4 jaja
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilogram kwaśnych jabłek
  • cukier wanilinowy
  • cynamon, sól
Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia posiekać z masłem i dodać cukier,
żółtka, śmietanę i zagnieść kruche ciasto.
Gotowe włożyć w folii do lodówki.

Obrać jabłka, zetrzeć je na tarce (lub drobno pokroić) i podsmażyć z odrobiną wody, cynamonem i cukrem wanilinowym.

Dużą blaszkę wysmarować tłuszczem bądź wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na nią połowę ciasta. Na to przełożyć jabłka.

Ubić pianę z białek ze szczyptą soli i stopniowo dosypywanym cukrem pudrem. Przełożyć ją na jabłka.
Na sam wierzch zetrzeć  resztę ciasta.

Piec w nagrzanym do 180stopni piekarniku. 10 minut sam spód, następnie 50 minut dolna i górna grzałka.

3 komentarze:

  1. W najblizszym czasie na pewno wyprobuje. ;)
    Zapraszam do mnie, na chilicake.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm lubię takie jabłeczniki!!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. podobne przygotowuje moja mama:) szaleje za nim:) Twoje wygląda pyszniutko:)

    OdpowiedzUsuń