kurczak w sosie pieczarkowym


kurczak w sosie pieczarkowym
Szybki obiad w środku tygodnia? Niewiele składników? Polecam filet z kurczaka w sosie pieczarkowym:) W sam raz na sycący posiłek dla całej rodziny :)


składniki:
  • 1 filet z piersi kurczaka
  • ok 300/400g pieczarek
  • 1,5 szklanki śmietany 18%
  • sól,pieprz, pieprz cayenne
  • 3 łyżki masła do smażenia
  • 2,5 łyżki mąki pszennej

Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy - niezbyt drobno.
Filet kroimy w kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem.

Nagrzewamy patelnię i roztapiamy na niej masło. Dodajemy pieczarki i pokrojony filet. Smażymy 
 mieszając co jakiś czas, aż kurczak zmieni kolor na biały a pieczarki nie będą surowe. 

Jeżeli na patelni znajdzie się trochę wody z kurczaka i pieczarek zostawiamy ją. Jeżeli wody nie ma - dodajemy ok 3/4 szklanki. Następnie dodajemy szklankę śmietany i mieszamy (zmniejszamy temperaturę palnika).

W miseczce mieszamy pół szklanki śmietany i mąkę. Następnie dodajemy je do składników na patelni. Ponownie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną pieprzu cayenne.






3 komentarze:

  1. pychotki :>
    zapraszamy również do nas -> www.kulinarnylans.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam kurczaka i pieczarki, lubię te połączenie :)

    OdpowiedzUsuń