ciasto bananowe w czekoladzie z wiórkami kokosowymi
składniki:
- 3 lub 4 dojrzałe banany, rozgniecione
- 1/3 szklanki roztopionego masła
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 roztrzepane jajko
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 2 łyżki mleka
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki kakao
- 50 g masła
- dodatkowo: wiórki kokosowe
1.Roztapiamy 1/3 szklanki masła i zostawiamy do wystygnięcia.
2.W większym naczyniu rozgnieść banany ( rękami lub za pomocą widelca ), dodać roztopione masło,
cukier, jajko i cukier wanilinowy. Wymieszać za pomocą łyżki.
3. Dodajemy do całości mąkę wymieszaną z solą i sodą oczyszczoną. Mieszamy łyżką.
4. Przekładamy ciasto do blachy (wyłożonej papierem do pieczenia) o wymiarach 10x20 cm.
5. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Temperatura 170Stopni, czas: ok 40 minut.
Po 40 minutach zostawiamy w wyłączonym piekarniku do ostygnięcia.
Następnie przygotowujemy polewę:
Wszystkie składniki mieszamy w małym garnku lub rondelku a następnie podgrzewamy na niedużym ogniu aż do zagotowania. Odstawiamy do ostygnięcia. Polewa wtedy zgęstnieje.
Następnie wykładamy ją na ciasto bananowe i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Piękne zdjęcia pysznego ciacha! Poproszę tu kawałek do kawy :D
OdpowiedzUsuńDo herbaty czy kubka mleka jak najbardziej ::D
OdpowiedzUsuńuwielbiam bananowe wypieki! a z czekoladą, mmmm, cudo!
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne ciacho ,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńSuper połączenie :)
OdpowiedzUsuńlubię takie ciasta! słodziutkie i smaczne:)
OdpowiedzUsuńMniami :) Idealne do porannej kawki :)
OdpowiedzUsuńMniam, właśnie zaparzyłam sobie herbatę, więc chętnie się poczęstuję :)
OdpowiedzUsuń