pierniczki miodowe


pierniczki miodowe
Czym byłyby święta bez pierniczków?:) Nadają świąteczny nastrój, pięknie pachną i można je ozdabiać według naszych upodobań za pomocą lukru, cukru pudru, czekolady czy innych dodatków. Pełne pole do popisu dla kulinarnych artystów :)


składniki (około 25/30 sztuk):
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 100g miękkiego masła
- jajko
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- 4 łyżki podgrzanego miodu

Wymieszać składniki zaczynając od połączenia suchych. Zagnieść ciasto, uformować kulę. Zawinąć w folię i wstawić do zamrażalnika na minimum 2h.
Rozwałkować na warstwie mąki. Wykrawać pierniczki.
Wyłożyć na blaszkę z papierem do pieczenia. Piec przez 10 min w temp 180 stopni.

Podawać oprószone cukrem pudrem lub z lukrem.

5 komentarzy: