składniki na 19 sztuk:
- 1000g mięsa mielonego
- 2 saszetki ugotowanego i ostudzonego ryżu
- pieprz, sól
- mała kapusta
- 2 jajka
- 1,5 łyżki bułki tartej
Kapustę poszatkować na drobne kawałki ( najlepiej za pomocą robota kuchennego ).
Mięso wymieszać z ryżem, przyprawami oraz jajkami i bułką tartą.
Dodać kapustę i wymieszać rękami. Uformować gołąbki.
Do naczynia żaroodpornego wlać trochę wody ( tylko tyle aby była na samym spodzie ).
składniki na sos:
słoiczek koncentratu pomidorowego
3/4 szklanki wody
3 łyżki śmietany 12%
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
W małym garnku zagotować wodę z przyprawami, dodać koncentrat pomidorowy. Wymieszać i dodać śmietanę. Gotować przez 1-2 minuty. Zdjąć z ognia i wylać na gołąbki w naczyniu żaroodpornym.
Wstawić gołąbki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec w tej temperaturze przez ok 75minut.
Proponuję podawać z ziemniakami.
uwielbiam te gołąbki:) pyszności:)
OdpowiedzUsuń