gołąbki bez zawijania

 gołąbki bez zawijania





składniki na 19 sztuk:

  • 1000g mięsa mielonego
  • 2 saszetki ugotowanego i ostudzonego ryżu
  • pieprz, sól
  • mała kapusta
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżki bułki tartej

Kapustę poszatkować na drobne kawałki ( najlepiej za pomocą robota kuchennego ).
Mięso wymieszać z ryżem, przyprawami oraz jajkami i bułką tartą.
Dodać kapustę i wymieszać rękami. Uformować gołąbki. 

Do naczynia żaroodpornego wlać trochę wody ( tylko tyle aby była na samym spodzie ).

składniki na sos:

słoiczek koncentratu pomidorowego
3/4 szklanki wody
3 łyżki śmietany 12%
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

W małym garnku zagotować wodę z przyprawami, dodać koncentrat pomidorowy. Wymieszać i dodać śmietanę. Gotować przez 1-2 minuty. Zdjąć z ognia i wylać na gołąbki w naczyniu żaroodpornym.


Wstawić gołąbki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec w tej temperaturze przez  ok 75minut.
Proponuję podawać z ziemniakami.

1 komentarz: