sernik malinowy na zimno



sernik malinowy na zimno

 
wierzch:
  • 2 galaretki
  • maliny

Galaretki rozpuścić w 900ml wrzątku. Odstawić aby trochę stężały.

biszkopt
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • pół szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1 łyżka wody
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki cukru
 Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier ciągle miksując. Następnie dodajemy wcześniej wymieszane: mąki, wodę i proszek do pieczenia. Mieszamy na niskich obrotach.
Masę przekładamy do formy prostokątnej wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia.
Pieczemy przez ok 20-25 minut w temperaturze 180stopni.
Gdy biszkopt będzie gotowy odstawiamy go do ostudzenia.

 masa serowa:
  • 450g białego sera
  • 300ml jogurtu naturalnego
  • 6,5 łyżeczki żelatyny
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 7 łyżek cukru pudru
  • 2 szklanki umytych malin
 Żelatynę wymieszać z 1/3 szklanki gorącej wody.
 Ser wymieszać z jogurtem, cukrem i malinami. Gdy żelatyna ostygnie dodać do niej dwie łyżki masy serowej, wymieszać a następnie wymieszać ją z całą masą serową. Ułożyć  na biszkopcie.
Na cieście układamy maliny i przykrywamy tężejącą galaretką. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki.



3 komentarze:

  1. Uwielbiam serniki na zimno. Mniam ...

    OdpowiedzUsuń
  2. Maliny rządzą! Serniczek na zimno jest równie dobry :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Malinowy serniczek musi smakować obłędnie... Ach super!

    OdpowiedzUsuń