muffinki z białą czekoladą

 delikatne muffinki z białą czekoladą



Składniki na ok 7 muffinek

  • 2 szklanki mąki
  • pół kostki masła (125gram )
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru białego
  • kilka kostek białek czekolady
Mieszamy w miseczce mąkę i proszek do pieczenia. Masło mieszamy w rondelku razem z cukrem, na średnim ogniu, aż do roztopienia i połączenia. Odstawiamy do ostygnięcia. Do suchych składników dodajemy jajka i mieszamy. Następnie dolewamy mleko i ponownie mieszamy, najlepiej mikserem.
Masło z cukrem mieszamy z resztą składników.


Nastawiamy piekarnik na 180stopni. Foremki smarujemy masłem.
Do foremek na muffinki nakładamy łyżką ciasto, następnie kostkę czekolady i kolejną łyżkę ciasta.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Czas pieczenia to około 20 minut.





2 komentarze:

  1. Cudne :) Białą czekoladę uwielbiam, więc te muffinki dla mnie to strzał w dziesiątkę :)

    OdpowiedzUsuń