Honey Cupcakes z kremem czekoladowym



Honey Cupcakes z kremem czekoladowym






Na 16 babeczek:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki cukru białego
  • 2 jajka
  • płaska łyżeczka sody
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2/3 szklanki miodu
  • 1 szklanka mleka
  • 1 płaska łyżka siemia lnianego
  • łyżeczka cynamonu

 Mieszamy suche składniki : mąkę, proszek, cukier, sodę, siemię lniane, cynamon.
Następnie ciągle mieszając dodajemy resztę składników, aby wszystkie połączyły się na gładką masę.
Piekarnik nastawiamy na 180stopni. Formy do babeczek smarujemy masłem i przekładamy do nich masę.
Pieczemy w piekarniku przez 35 minut, pilnując przez ostatnie minuty, aby za bardzo się nie spiekły.



krem:
  • szklanka śmietanki 30% 
  • pół gorzkiej czekolady (drobno posiekanej)
  • 4 duże łyżki Nutelli
Śmietankę przekładamy do rondelka, podgrzewamy doprowadzając do wrzenia. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy do niej posiekaną czekoladę i mieszamy łyżką do momentu roztopienia się czekolady.
Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Mieszamy mikserem. Dodajemy Nutellę i ponownie mieszamy. Krem jest gotowy do udekorowania babeczek.




3 komentarze:

  1. ojej jak smakowicie! :)

    jeśli masz ochotę to zapraszam na rozdanie kulinarne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Miód uwielbiam, wszelkie kremy też, coś dla mnie ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń