tartaletki czekoladowe z jabłkami

 tartaletki czekoladowe z jabłkami
Propozycja szybkiego i prostego deseru. Tartaletki - kruche ciasto wypełnione smażonymi jabłkami, bez cukru, polanymi gorącą polewą czekoladową. Wyśmienite ;)


składniki na ok 8 tartaletek :
kruchy spód:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 60g zimnego masła
  • 3 łyżek cukru
  • 1 jajko
  • szczypta soli
Składniki zagnieść, następnie zawinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki na pół godziny.
Foremki wysmarować tłuszczem. Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Ciasto nałożyć do foremek, dokładnie dociskając.
Piec przez ok 22 minuty.

nadzienie jabłkowe :
  • 2 jabłka
  • 1/4 szklanki wody
Jabłka obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć z wodą przez ok 5 min, często mieszając. Odstawić do wystudzenia.

polewa czekoladowa:
  • 100g masła
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki mleka
  • 5 łyżek kakao
Składniki rozpuścić na bardzo małym ogniu, ciągle mieszając. Jeżeli chcemy, żeby polewa była gęstsza należy dodać więcej kakao, jeżeli rzadsza - więcej mleka.

Kruchy spód wypełnić jabłkami a następnie polewą czekoladową. Wstawić do lodówki na min 2h.

5 komentarzy:

  1. A wiesz, że za mną chodzą ostatnio tartaletki, szukam przepisu na jakieś lżejsze i właśnie znalazłam. Piękne zdjęcia. Pozdrawiam Serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie Ci ciasto wyszło, a i nadzienie wspaniałe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. woda do smazenia jablek nie jest potrzebna,traca tylko smak

    OdpowiedzUsuń