tartaletki czekoladowe z jabłkami
Propozycja szybkiego i prostego deseru. Tartaletki - kruche ciasto wypełnione smażonymi jabłkami, bez cukru, polanymi gorącą polewą czekoladową. Wyśmienite ;)
składniki na ok 8 tartaletek :
kruchy spód:
kruchy spód:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 60g zimnego masła
- 3 łyżek cukru
- 1 jajko
- szczypta soli
Foremki wysmarować tłuszczem. Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Ciasto nałożyć do foremek, dokładnie dociskając.
Piec przez ok 22 minuty.
nadzienie jabłkowe :
- 2 jabłka
- 1/4 szklanki wody
polewa czekoladowa:
- 100g masła
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki mleka
- 5 łyżek kakao
Kruchy spód wypełnić jabłkami a następnie polewą czekoladową. Wstawić do lodówki na min 2h.
małe pyszności :)
OdpowiedzUsuńA wiesz, że za mną chodzą ostatnio tartaletki, szukam przepisu na jakieś lżejsze i właśnie znalazłam. Piękne zdjęcia. Pozdrawiam Serdecznie:))
OdpowiedzUsuńgenialnie wyglądają! :)
OdpowiedzUsuńPięknie Ci ciasto wyszło, a i nadzienie wspaniałe :)
OdpowiedzUsuńwoda do smazenia jablek nie jest potrzebna,traca tylko smak
OdpowiedzUsuń