ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżki kakao
- 1,5 szklanki cukru
- 1,5 łyżeczki sody
- 0,5 łyżeczki soli
- 3 jajka
- 230g ciemnej czekolady
- 0,5 szklanki wody
- 0,5 szklanki oliwy
- 1/3 szklanki mleka
- kropla aromatu waniliowego
- 3 banany
krem:
- 200 g śmietany 36%
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 2 banany
- 4 kostki czekolady gorzkiej, posiekane nożem
dodatkowo:
- 2 opakowania M&Msów
- posypka czekoladowa
Czekoladę topimy w kąpieli wodnej i odstawiamy.
W misce mieszamy mąkę, kakao, cukier, sodę, sól. W drugiej misce mieszamy wcześniej ostudzoną czekoladę, jajka, wodę, mleko, oliwę, aromat waniliowy oraz rozgniecione widelcem banany.
Mieszamy składniki z obu misek.
Ciasto przekładamy do niedużej tortownicy i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 30min w 180stopniach + 5 minut tylko dolna grzałka piekarnika.
KREM
Ubijamy śmietanę kremówkę. W drugim naczyniu miksujemy ser, cukier puder i cukier wanilinowy, rozgniecione banany. Mieszamy z ubitą śmietaną. Żelatynę mieszamy z 1/4 szklanki gorącej wody. Ostudzić i połączyć z masą.
Dodajemy posiekaną czekoladę, mieszamy łyżką.
Gdy nasz biszkopt wystygnie, przekrajamy go na 2 części i przekładamy kremem.
Proponuję ozdobić go M&Msami i posypką czekoladową lub po prostu startą czekoladą.
Wspaniały tort, smacznie skomponowany i pięknie przyozdobiony :)
OdpowiedzUsuńWieeele bym oddała za to, żeby ktoś dla mnie taki tort upiekł. Nie dość że fajnie wygląda, to jeszcze musi być przepyszny ;)
OdpowiedzUsuńAdaś pewnie bardzo się ucieszył ;d mniam! wspaniale wygląda :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda, a co najlepsze dobrze smakuje =)
OdpowiedzUsuńTort jest smakowicie znakomity :) Dzieciaki go ubóstwiają, jemy go raz na 2 tygodnie... poza tym trochę go modyfikujemy. Czasem zamiast bananów dodajemy do ciasta jabłka, gruszki lub maliny. Natomiast krem modyfikowaliśmy tylko z malinami i jagodami - był całkiem całkiem :)
OdpowiedzUsuń