jajka faszerowane pieczarkami


jajka faszerowane pieczarkami


składniki: ( na 12 porcji )
- 6 jajek
- 2 łyżki majonezu
- sól, pieprz, ostra papryka
- pieczarki ( ok 6 dużych albo 10 małych )
- łyżka musztardy
- zioła prowansalskie


Jajka gotujemy na twardo. Wkładamy je do niedużego garnka z wodą i od momentu wrzenia gotujemy przez ok 5 minut na średnim ogniu.
Studzimy.
Pieczarki obieramy, kroimy w drobną kostkę. Smażymy na maśle na małym ogniu, ciągle mieszając. Dodajemy ostrą paprykę i pieprz. Pieczarki trochę zmniejszą swoją objętość. Zajmuje to kilka minut, możemy spróbować,aby wiedzieć czy są już gotowe. Pieczarki studzimy.

Jajka obieramy i kroimy na połówki. Wyjmujemy z nich żółtka.
Następnie w miseczce mieszamy pieczarki, majonez, musztardę, zioła prowansalskie, pieprz i sól oraz żółtka (zgniecione widelcem). 
Tak przygotowany farsz nakładamy za pomocą łyżeczki na nasze jajka.

Gotowe !

Możemy ozdobić jajka zieleniną.

2 komentarze:

  1. Bardzo podoba mi się przepis, połączenie jajek z pieczarkami i ziołami prowansalskimi ! musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Niby takie łatwe, a efekt znakomity i pyszny! :)

    OdpowiedzUsuń