sernik królewski - czekoladowy


sernik królewski - czekoladowy



składniki:

ciasto:
ciasto pieczemy w tortownicy
1 kostka margaryny
3,5 szklanki mąki pszennej
2 żółtka
5 łyżek cukru pudru
3 łyżki śmietany 12%
2 łyżeczki proszku do pieczenia

masa
850g sera białego
2 żółtka, 4 białka
1 i 3/4 szklanki cukru pudru
150g gorzkiej czekolady
5 łyżek śmietany 12%
pół kostki masła
3 łyżeczki nutelli

Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy, dzielimy na dwie równe części, owijamy w folię aluminiową i wkładamy do zamrażalnika.
Czekoladę roztapiamy (najlepiej w kąpieli wodnej).
Ser miksujemy kilka minut, dodajemy szklankę cukru pudru oraz ostudzoną czekoladę i żółtka. Następnie dodajemy masło i nutelle i cukier.
Białka ubijamy i mieszamy z masą serową za pomocą łyżki.

Z zamrażalnika wyjmujemy jedną część przygotowanego wcześniej ciasta. Ścieramy ją na grubych oczkach tartki na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę. Dociskamy do dna tortownicy, tak aby nie było nigdzie wolnej przestrzeni. Następnie wylewamy masę serową. Równo ją rozprowadzamy. Teraz wyjmujemy z zamrażalnika drugą porcję ciasta i ścieramy na tartce na wierzch ciasta.
Pieczemy w 180stopniach aż do zarumienienia a później (po ok 20 minutach) zmniejszamy temperaturę do 160 stopni.Łączny czas pieczenia to ok 75 minut. ( na sam koniec możemy nastawić tylko dolną grzałkę piekarnika)

Studzimy w lekko uchylonym piekarniku przez ok godzinę ! ( sernik nie lubi nagłej zmiany temperatury ).
Wkładamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).


3 komentarze:

  1. Wow, prezentuje się bardzo dostojnie - musi być pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo okazały! A ta kruszonka aż sięk prosi o wyskubanie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wpraszam się na kawałek:)

    OdpowiedzUsuń