muffinki migdałowe z jabłkami

muffinki migdałowe z jabłkami


składniki: (10 sztuk )
  • 3 nieduże jabłka
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru
  • pół kostki stopionego masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
 
  Masło roztapiamy i studzimy. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kosteczkę.
W misce mieszamy mąkę, cukier, cynamon, sól, proszek do pieczenia i sodę.
W drugiej misce mieszamy masło, mleko i jajka.
Łączymy składniki z obu naczyń. Dodajemy jabłka i mieszamy łyżką. 
Piekarnik nagrzewamy do 200stopni C.
Do blaszki na muffinki wkładamy papilotki do których nakładamy ciasto.
Posypujemy pokruszonymi płatkami migdałowymi.
Pieczemy przez 25 minut w temp. 200 stopni C.

3 komentarze: