muffinki migdałowe z jabłkami
składniki: (10 sztuk )
- 3 nieduże jabłka
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
- 3 łyżki cukru
- pół kostki stopionego masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki mleka
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
Masło roztapiamy i studzimy. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kosteczkę.
W misce mieszamy mąkę, cukier, cynamon, sól, proszek do pieczenia i sodę.
W drugiej misce mieszamy masło, mleko i jajka.
Łączymy składniki z obu naczyń. Dodajemy jabłka i mieszamy łyżką.
Piekarnik nagrzewamy do 200stopni C.
Do blaszki na muffinki wkładamy papilotki do których nakładamy ciasto.
Posypujemy pokruszonymi płatkami migdałowymi.
Pieczemy przez 25 minut w temp. 200 stopni C.
Mniam! :)
OdpowiedzUsuńJa się poczęstuję, bo uwielbiam muffinki :) Pyszne muszą być z jabłkami!
OdpowiedzUsuń