deser z bananami i musem czekoladowym
Delikatny, nieprzesadnie słodki - smaki dobrane idealnie względem siebie ;) Wspaniale smakuje po kilku godzinach w lodówce.
Składniki na 4 porcje:
- 1 galaretka
Przygotować galaretkę o dowolnym smaku wg przepisu na opakowaniu. Przelać ją do 4 szklanek lub pucharków, w których będzie podawany deser. Szklanki ułożyć w pozycji pochylonej lekko na bok (można ustawić je w formie do pieczenia babeczek). Gdy galaretka przestygnie, wstawić do lodówki, do stężenia.
- 200ml śmietany kremówki 36% (schłodzonej!)
- 100g mlecznej czekolady
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżeczka ciemnego kakao
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. (włożyć do naczynia znajdującego się nad garnkiem z gotującą się wodą).
Śmietanę ubić na sztywno (potrwa to kilka minut). W międzyczasie dodać cukier puder.
Następnie do śmietany dodać czekoladę, zmiksować. Dodać kakao i jeszcze raz zmiksować, do połączenia składników.
- 1 banan
Proponuje podawać z herbatnikami.
konsystencję ma genialną <3
OdpowiedzUsuńTo moja ulubiona kategoria deserów :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepięknie! Nabrałam ochoty na słodkości wieczorową porą... :)
OdpowiedzUsuńByłabym zachwycona, mając przed sobą taki deser :)
OdpowiedzUsuńskusiłabym się :)
OdpowiedzUsuń