deser z bananami i musem czekoladowym

deser z bananami i musem czekoladowym
Delikatny, nieprzesadnie słodki - smaki dobrane idealnie względem siebie ;) Wspaniale smakuje po kilku godzinach w lodówce.





Składniki na 4 porcje:

  • 1 galaretka
Przygotować galaretkę o dowolnym smaku wg przepisu na opakowaniu.  Przelać ją do 4 szklanek lub pucharków, w których będzie podawany deser. Szklanki ułożyć w pozycji pochylonej lekko na bok (można ustawić je w formie do pieczenia babeczek). Gdy galaretka przestygnie, wstawić do lodówki, do stężenia.

  • 200ml śmietany kremówki 36% (schłodzonej!)
  • 100g mlecznej czekolady
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka ciemnego kakao

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. (włożyć do naczynia znajdującego się nad garnkiem z gotującą się wodą).
Śmietanę ubić na sztywno (potrwa to kilka minut). W międzyczasie dodać cukier puder. 
Następnie do śmietany dodać czekoladę, zmiksować. Dodać kakao i jeszcze raz zmiksować, do połączenia składników.

  •  1 banan
Banana obrać i pokroić w plasterki.Gdy galaretka stężeje przykryć ją warstwą bananów. Następnie położyć warstwę musu czekoladowego. Wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc).

Proponuje podawać z herbatnikami.


6 komentarzy: