ciasto bananowe w czekoladzie z wiórkami kokosowymi

ciasto bananowe w czekoladzie z wiórkami kokosowymi







składniki:

  • 3 lub 4 dojrzałe banany, rozgniecione
  • 1/3 szklanki roztopionego masła
  •  1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 roztrzepane jajko
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli 
 składniki na polewę czekoladową:
  • 2 łyżki mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 50 g masła

    • dodatkowo: wiórki kokosowe
wykonanie:
1.Roztapiamy 1/3 szklanki masła i zostawiamy do wystygnięcia.
2.W większym naczyniu rozgnieść banany ( rękami lub za pomocą widelca ), dodać roztopione masło,
  cukier, jajko i cukier wanilinowy. Wymieszać za pomocą łyżki.

3. Dodajemy do całości mąkę wymieszaną z solą i sodą oczyszczoną. Mieszamy łyżką.

4. Przekładamy ciasto do blachy (wyłożonej papierem do pieczenia) o wymiarach 10x20 cm.

5. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Temperatura 170Stopni, czas: ok 40 minut.
Po 40 minutach zostawiamy w wyłączonym piekarniku do ostygnięcia.

Następnie przygotowujemy polewę:

Wszystkie składniki mieszamy w małym garnku lub rondelku a następnie podgrzewamy na niedużym ogniu aż do zagotowania. Odstawiamy do ostygnięcia. Polewa wtedy zgęstnieje.
Następnie wykładamy ją na ciasto bananowe i posypujemy wiórkami kokosowymi.

8 komentarzy:

  1. Piękne zdjęcia pysznego ciacha! Poproszę tu kawałek do kawy :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Do herbaty czy kubka mleka jak najbardziej ::D

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam bananowe wypieki! a z czekoladą, mmmm, cudo!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo apetyczne ciacho ,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. lubię takie ciasta! słodziutkie i smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniami :) Idealne do porannej kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam, właśnie zaparzyłam sobie herbatę, więc chętnie się poczęstuję :)

    OdpowiedzUsuń