Nie musimy się specjalnie przygotowywać do tej potrawy, nie
potrzebujemy wielu składników i akurat te często mamy pod ręką ;)
Jest to stary i od dawna praktykowany przepis, który znały już nasze prababcie.
Jednak wciąż do niego wracamy, bo coś w nim jest :)
Składniki:
- 3 jabłka
- 2 łyżki cynamonu
- 3 saszetki ryżu
- 2 łyżki masła
- 3 szklanki mleka
1. Gotujemy ryż na mleku, ciągle mieszając. Gdy będzie
miękki możemy już zdjąć go z palnika i zostawić pod przykryciem.
2. Jabłka myjemy i obieramy na tarce o dużych oczkach.
Mieszamy je z cynamonem.
3. Ryż rozdzielamy widelcem, aby nie był posklejany.
4. Na dno niewielkiego naczynia żaroodpornego wkładamy
połowę ryżu, następnie starte jabłka i na to resztę ryżu. Na wierzch dodajemy
trochę masła.
5. Pieczemy w piekarniku. Temperatura 200stopni Celsjusza,
czas 25 minut.
Podajemy po 15 minutach od wyjęcia z piekarnika. Można wtedy
na wierzch dodać śmietanę z cukrem.
Smacznego ! ;)
Przepis nadaje się dla każdej grupy wiekowej, przetestowane
na mojej rodzinie ;)
wygląda smacznie :) bd musiała wypróbować :)
OdpowiedzUsuńPyszneee ! ;D
OdpowiedzUsuńmmmm ;)
OdpowiedzUsuńMam parę wątpliwości dotyczących tego przepisu:
OdpowiedzUsuń1. Gdy ryż będzie miękki możemy już go zdjąć z palnika, ale jeszcze nie musimy? Możemy go jeszcze dogotować?
2. Tego masła to trochę czy 2 łyżki ?
3. Jabłka obieramy na takiej tarce do ścierania, tak ?
1. Możemy go jeszcze dogotować, jak kto lubi :)) Ważne, żeby nie był twardy. Trzeba spróbować.
OdpowiedzUsuń2. Co do masła, zależy jakiej wielkości naczynia używamy. Chodzi o to, żeby pokryć całą górną warstwę potrawy tym masłem.
3. Jabłka obieramy ze skórki. Myjemy a później ścieramy na tartce do ścierania, na stronie z dużym oczkiem.
Oj, coś dawno nikt tutaj nie pisał, a szkoda, bo ryż z jabłkami genialny!
OdpowiedzUsuń