Ryż zapiekany z jabłkami



Ryż zapiekany z jabłkami – czyli szybki i smaczny deser ;)
Nie musimy się specjalnie przygotowywać do tej potrawy, nie potrzebujemy wielu składników i akurat te często mamy pod ręką ;)

Jest to stary i od dawna praktykowany przepis, który znały już nasze prababcie.
Jednak wciąż do niego wracamy, bo coś w nim jest :)

Składniki:
  • 3 jabłka
  • 2 łyżki cynamonu
  • 3 saszetki ryżu
  • 2 łyżki masła
  • 3 szklanki mleka

1. Gotujemy ryż na mleku, ciągle mieszając. Gdy będzie miękki możemy już zdjąć go z palnika i zostawić pod przykryciem.

                                         2. Jabłka myjemy i obieramy na tarce o dużych oczkach. Mieszamy je z cynamonem.

3. Ryż rozdzielamy widelcem, aby nie był posklejany.

4. Na dno niewielkiego naczynia żaroodpornego wkładamy połowę ryżu, następnie starte jabłka i na to resztę ryżu. Na wierzch dodajemy trochę masła.

5. Pieczemy w piekarniku. Temperatura 200stopni Celsjusza, czas 25 minut.

Podajemy po 15 minutach od wyjęcia z piekarnika. Można wtedy na wierzch dodać śmietanę z cukrem.

Smacznego ! ;)

Przepis nadaje się dla każdej grupy wiekowej, przetestowane na mojej rodzinie ;)


6 komentarzy:

  1. wygląda smacznie :) bd musiała wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszneee ! ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam parę wątpliwości dotyczących tego przepisu:
    1. Gdy ryż będzie miękki możemy już go zdjąć z palnika, ale jeszcze nie musimy? Możemy go jeszcze dogotować?
    2. Tego masła to trochę czy 2 łyżki ?
    3. Jabłka obieramy na takiej tarce do ścierania, tak ?

    OdpowiedzUsuń
  4. 1. Możemy go jeszcze dogotować, jak kto lubi :)) Ważne, żeby nie był twardy. Trzeba spróbować.

    2. Co do masła, zależy jakiej wielkości naczynia używamy. Chodzi o to, żeby pokryć całą górną warstwę potrawy tym masłem.

    3. Jabłka obieramy ze skórki. Myjemy a później ścieramy na tartce do ścierania, na stronie z dużym oczkiem.

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj, coś dawno nikt tutaj nie pisał, a szkoda, bo ryż z jabłkami genialny!

    OdpowiedzUsuń