Nadszedł czas na szarlotkę w trochę odświeżonym stylu. Tym razem moja szarlotka jest odrobinę czekoladowa. Pachnie pięknie, wygląda również bardzo zachęcająco. Czekoladowa kruszonka przykrywa delikatnie słodką piankę..A jak smakuje? Perfekcyjnie, ale musicie ocenić sami :)
składniki:
ciasto:
4 szklanki mąki pszennej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
200g miękkiego masła
2/3 szklanki cukru
4 łyżki śmietany 18 %
4 żółtka
+ 4 łyżki kakao
nadzienie:
1,5kg jabłek
szczypta cukru
4 białka
1,5 łyżki cukru pudru
Mąkę mieszamy z proszkiem i posiekanym masłem.
Cukier, żółtka oraz śmietanę miksujemy.
Dodajemy je do poprzednich składników i bardzo szybko wyrabiamy ciasto.
2/3 ciasta pakujemy w folię i wstawiamy do lodówki.
Do 1/3 ciasta dodajemy 4 łyżki kakao i szybko ponownie wyrabiamy. Zawijamy w folię i chowamy do zamrażalnika.
Jabłka myjemy i kroimy w kostkę.
Wkładamy do garnka, dodajemy kilka łyżek wrzącej wody. Mieszamy.
Dodajemy cukier i powoli mieszamy.
Gdy staną się jednolitą masą zdejmujemy je z ognia.
Piekarnik nagrzewamy do 200stopni C.
Formę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy ciastem poprzednio wstawionym do lodówki.
Następnie wykładamy przygotowaną masę jabłkową (całkowicie ostudzoną).
Pieczemy 25 minut.
Ubijamy na sztywno pianę z białek, dodając cukier puder. Przygotowaną pianę nakładamy na upieczone ciasto. Następnie na wierzch ścieramy na tartce resztę zamrożonego wcześniej ciasta. Wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Jeżeli mamy możliwość ( piekarnik elektryczny ) nastawiamy tylko na górną grzałkę.
Ciasto wygląda rewelacyjnie musi byc pyszne.
OdpowiedzUsuńAle u Ciebie zmiany, pięknie jest :)
domowa szarlotka to jest to! wygląda fantastycznie:)
OdpowiedzUsuńjest wspaniała : )
OdpowiedzUsuńooo widzę nową szatę graficzną - świetna! A szarlotka wspaniała, lubię ciacha z jabłkami, a w takim wydaniu to już w ogóle :)
OdpowiedzUsuńWygląda znakomicie aż ciężko sobie takiej odmówić :)
OdpowiedzUsuń