ciastka gwiazdki z makiem



ciastka gwiazdki z makiem
Ciastka z nadzieniem makowym - dlaczego nie? Pyszne połączenie smaku kruchych cynamonowych ciasteczek z masą makową i czekoladą. Zapraszam serdecznie do spróbowania tych słodkości :)







składniki ( na ok 40 gwiazdek ):
  • 300g mąki pszennej
  • 120g cukru
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • kropla aromatu śmietankowego

Wymieszać wszystkie składniki w dużej misce.

  • 200 (zimnego) masła
  • 1 jajko
Masło i jajko dodać do wymieszanych składników i zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na minimum pół godziny. 
Następnie po wyjęciu z lodówki należy rozwałkować ciasto na grubość ok 1cm.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Nagrzać piekarnik do 160stopni C.
Wycinać ciasteczka za pomocą foremki.
Ciasteczka wyłożyć na przygotowanej blaszce i wstawić do piekarnika.
Czas pieczenia to ok 15 minut.

  • pół tabliczki czekolady mlecznej
  • 3/4 szklanki masy makowej
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Ciastko należy przygotować w następujący sposób:
Jedną gwiazdkę posmarować masą makową i przykryć drugą gwiazdką, docisnąć. Następnie ozdobić polewą czekoladową. Schować do lodówki na min. 30 minut.

Gotowe.



5 komentarzy:

  1. Ciasteczka super pomysł. Wyglądają pięknie.
    Ale się tu u ciebie pozmieniało :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Urocze, i takie bardzo już świąteczne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale pachnie świętami :) Cudne ciasteczka!

    OdpowiedzUsuń