Ciastka z nadzieniem makowym - dlaczego nie? Pyszne połączenie smaku kruchych cynamonowych ciasteczek z masą makową i czekoladą. Zapraszam serdecznie do spróbowania tych słodkości :)
składniki ( na ok 40 gwiazdek ):
- 300g mąki pszennej
- 120g cukru
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- kropla aromatu śmietankowego
Wymieszać wszystkie składniki w dużej misce.
- 200 (zimnego) masła
- 1 jajko
Następnie po wyjęciu z lodówki należy rozwałkować ciasto na grubość ok 1cm.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Nagrzać piekarnik do 160stopni C.
Wycinać ciasteczka za pomocą foremki.
Ciasteczka wyłożyć na przygotowanej blaszce i wstawić do piekarnika.
Czas pieczenia to ok 15 minut.
- pół tabliczki czekolady mlecznej
- 3/4 szklanki masy makowej
Jedną gwiazdkę posmarować masą makową i przykryć drugą gwiazdką, docisnąć. Następnie ozdobić polewą czekoladową. Schować do lodówki na min. 30 minut.
Gotowe.
Urocze te ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńCiasteczka super pomysł. Wyglądają pięknie.
OdpowiedzUsuńAle się tu u ciebie pozmieniało :)
wspaniały pomysł!
OdpowiedzUsuńUrocze, i takie bardzo już świąteczne :)
OdpowiedzUsuńAle pachnie świętami :) Cudne ciasteczka!
OdpowiedzUsuń