W te jesienne i pochmurne dni postanowiłam rozświetlić trochę ponurą rzeczywistość i tak właśnie powstały jakże uroczo wyglądające babeczki o smaku tofifee, z orzechem laskowym w środku oraz kremem truskawkowym. Babeczki te są również moją pracą w konkursie Kingi Paruzel - kreatywne babki ;)
Głosować można tylko do 17 listopada, w podanym niżej linku: http://www.konkurs.olympus.pl/glosuj/babka/116 Należy kliknąć ZAGŁOSUJ -> Lubię to.
babeczki tofiffee z orzechem laskowym i kremem truskawkowym
skład na 4 (spore) babeczki:kruchy spód:
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 50 g chłodnego masła
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 żółtka
- szczypta soli
Składniki połączyć i zagnieść, zawinąć w folię i schować do lodówki na pół godziny.
Następnie ciasto przełożyć do wysmarowanych tłuszczem foremek.
Piec około 20 minut w temperaturze 190stopni C.
- Puszka mleka skondensowanego, gotowego do użycia.
- kilka orzechów laskowych
Do kruchych babeczek przełożyć mleko skondensowane ( ok 1 łyżki na sztukę ). Do środka wcisnąć po jednym orzechu włoskim. Wstawić do lodówki na godzinę.
- kilka kostek czekolady mlecznej (ok 1/4 tabliczki)
krem truskawkowy:
- 3 czubate łyżki schłodzonego serka mascarpone
- garść truskawek
- 2 łyżki cukru pudru
Tak przygotowany krem nałożyć na babeczki. Polecam użyć specjalnego rękawa cukierniczego.
dodatkowo, do dekoracji:
- pół owocu kiwi
- łyżeczka posypki czekoladowej
Gotowe.
Cudne babeczki :) Zagłosuję :)
OdpowiedzUsuńCzy do babeczek dajemy mleko skondensowane,czy mase kajmakową z puszki.Mleko skondensowane może zamoczyć ciasto...tak myślę.
OdpowiedzUsuńJa dodałam masę krówkową z puszki,jednak trzeba uważać z ilością, żeby babeczki nie były zbyt słodkie
Usuń