babeczka konkursowa


W te jesienne i pochmurne dni postanowiłam rozświetlić trochę ponurą rzeczywistość i tak właśnie powstały jakże uroczo wyglądające babeczki o smaku tofifee, z orzechem laskowym w środku oraz kremem truskawkowym. Babeczki te są również moją pracą w konkursie Kingi Paruzel - kreatywne babki ;)
Głosować można tylko do 17 listopada, w podanym niżej linku: http://www.konkurs.olympus.pl/glosuj/babka/116 Należy kliknąć ZAGŁOSUJ -> Lubię to.

babeczki tofiffee z orzechem laskowym i kremem truskawkowym





skład na 4 (spore) babeczki:
kruchy spód:
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 50 g chłodnego masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • szczypta soli

Składniki połączyć i zagnieść, zawinąć w folię i schować do lodówki na pół godziny.
Następnie ciasto przełożyć do wysmarowanych tłuszczem foremek.
Piec około 20 minut w temperaturze 190stopni C.

  • Puszka mleka skondensowanego, gotowego do użycia.
  • kilka orzechów laskowych

Do kruchych babeczek przełożyć mleko skondensowane ( ok 1 łyżki na sztukę ). Do środka wcisnąć po jednym orzechu włoskim. Wstawić do lodówki na godzinę.

  • kilka kostek czekolady mlecznej (ok 1/4 tabliczki)
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Nałożyć ją łyżką na wierzch babeczek. Wstawić do lodówki na godzinę.

krem truskawkowy:
  • 3 czubate łyżki schłodzonego serka mascarpone
  • garść truskawek
  • 2 łyżki cukru pudru
Truskawki wymieszać z cukrem, następnie zmiksować. Dodać serek mascarpone i zmiksować ponownie aż do uzyskania gładkiej masy.
Tak przygotowany krem nałożyć na babeczki. Polecam użyć specjalnego rękawa cukierniczego.

dodatkowo, do dekoracji:
- pół owocu kiwi
- łyżeczka posypki czekoladowej

Gotowe.



3 komentarze:

  1. Czy do babeczek dajemy mleko skondensowane,czy mase kajmakową z puszki.Mleko skondensowane może zamoczyć ciasto...tak myślę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja dodałam masę krówkową z puszki,jednak trzeba uważać z ilością, żeby babeczki nie były zbyt słodkie

      Usuń