domowy chleb żytni z ziarnami
składniki:
- 250ml maślanki
- 150ml wody
- 40g drożdży
- łyżeczka cukru
wymieszać i lekko podgrzać w rondelku, następnie dodać
- 500g mąki żytniej razowej
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżkę oleju
wyrobić ciasto i przełożyć do przykrytego naczynia, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 40-60minut.
Nagrzać piekarnik do 200stopni C.
Przełożyć do natłuszczonej formy do pieczenia (24x12) . Posypać ziarnami. Piec w temp 200 stopni C przez 50-60minut.
Po tym czasie odstawić do ostygnięcia.
Czym można zastąpić maślankę?
OdpowiedzUsuńmaślankę można zastąpić śmietaną 12% lub jogurtem naturalnym :)
UsuńPozdrawiam
Można użyć drożdży suszonych? Myślę, że to by było gdzieś 15 gram.
OdpowiedzUsuńKamila
Nie próbowałam z drożdżami suszonymi, ale sądzę, że powinno się udać.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam