domowy chleb żytni z ziarnami


domowy chleb żytni z ziarnami

składniki:
  • 250ml maślanki
  • 150ml wody
  • 40g drożdży
  • łyżeczka cukru
wymieszać i lekko podgrzać w rondelku, następnie dodać
  • 500g mąki żytniej razowej
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżkę oleju
wyrobić ciasto i przełożyć do przykrytego naczynia, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 40-60minut.
Nagrzać piekarnik do 200stopni C.

  • ziarna (np słonecznik)
Przełożyć do natłuszczonej formy do pieczenia (24x12) . Posypać ziarnami. Piec w temp 200 stopni C przez 50-60minut.
Po tym czasie odstawić do ostygnięcia.




4 komentarze:

  1. Czym można zastąpić maślankę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. maślankę można zastąpić śmietaną 12% lub jogurtem naturalnym :)
      Pozdrawiam

      Usuń
  2. Można użyć drożdży suszonych? Myślę, że to by było gdzieś 15 gram.
    Kamila

    OdpowiedzUsuń
  3. www.gotowaniewparze.blogspot.com30 stycznia 2014 18:36

    Nie próbowałam z drożdżami suszonymi, ale sądzę, że powinno się udać.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń