tartaletki śmietankowe z jagodami


tartaletki śmietankowe z jagodami


składniki na ok 12 tartaletek :
kruchy spód:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 120g zimnego masła
  • 6 łyżek cukru
  • 2 jajka
  • szczypta soli
Składniki zagnieść, następnie zawinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki na pół godziny.
Foremki wysmarować tłuszczem. Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Ciasto nałożyć do foremek, dokładnie dociskając.
Piec przez ok 22 minuty.


masa śmietankowa:

2 duże jajka
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1,5 łyżki mąki pszennej
szczypta soli
4 łyżki cukru
ok 10 łyżek śmietany 18%
szklanka jagód




Wszystkie składniki (oprócz jagód) przełożyć do miski i zmiksować. Tak przygotowaną masę przełożyć na upieczone wcześniej kruche ciasto. Na wierzchu rozłożyć jagody. Wstawić do piekarnika i piec ponownie ok 22 minut w temp 170stopni C.

4 komentarze:

  1. ooo pyszne, to ewidentnie moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Trzeba będzie w końcu otworzyć ten słoik z jagodami... ;)

    OdpowiedzUsuń