zapiekane pierogi ruskie


 zapiekane pierogi ruskie


składniki:
Ciasto:
-ok 3 szklanki mąki pszennej
- szklanka gorącej wody
- szczypta soli

Farsz:
- 5 ziemniaków
- 400g białego sera
- sól, pieprz
- 2 cebule

- jajko
przygotowanie:

Zacząć od przygotowania farszu.
1. Ziemniaki obrać, ugotować i odstawić do wystudzenia.
2.Obierać cebule, pokroić je w kosteczkę i podsmażyć.
3. Biały ser wymieszać z ziemniakami i cebulą, dodać sól, pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać.

Ciasto:
1.Do mąki dodać sól, wymieszać dodając powoli wodę. Ugniatać. Podzielić na 3 części. Wałkować jedną z nich. Wycąć krążki szklanką. Do każdego z nich nakłożyć łyżeczką trochę farszu i zakleić.
To samo zrobić z resztą ciasta.

Jajko roztrzepać w misce.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć pierogi. Posmarować je jajkiem.
Piec ok 20-25 min.

1 komentarz: