muffinki z czerwoną porzeczką


 muffinki z czerwoną porzeczką





składniki na ok 15 muffinek:

suche:
2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szklanka cukru
szczypta soli
łyżeczka cukru wanilinowego

mokre:
2 jajka
3/4 szklanki oleju
2,5 szklanki jogurtu naturalnego / kefiru

dodatkowo: szklanka owoców czerwonej porzeczki (umyte i przebrane)


Przygotowanie:
Przygotować formę do muffinek lub papierowe foremki ( po 3 włożone w siebie, na jedną babeczkę).
Nagrzać piekarnik do 180 stopni.
Wymieszać suche składniki. W drugim naczyniu wymieszać mokre składniki a następnie je połączyć, mieszając łyżką, niezbyt długo (ważne, inaczej muffiny nie wyrosną ).
Nakładać po 1 łyżce ciasta do formy, następnie owoce i znowu ciasto ( ciasto w foremce powinno sięgać do 2/3 jej wysokości). Na wierzch można położyć znowu owoce, delikatnie wciskając je w ciasto aby nie spadły.
Wstawić do piekarnika i piec ok 20-22 minuty.

1 komentarz: