marmurkowe muffiny



Marmurkowe muffiny
Szybki i prosty pomysł na smaczny deser :)




Składniki na ok 12 sztuk:

2 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200ml mleka
80ml oleju
2 jajka

Dodatkowo:
2 łyżki mleka
1 łyżka kakao

Sposób przygotowania:
W jednej misce wymieszać: mąkę, cukier, cukier wanilinowy oraz proszek do pieczenia.
W drugiej misce wymieszać olej, jajka oraz mleko. Połączyć składniki z obu naczyń.
Tak przygotowaną masę podzielić na dwie części. Do jednej z nich dodać kakao i mleko.
Ciasto jest już gotowe do przełożenia do formy.
Formę do muffinek wykładamy jednorazowymi papilotkami lub smarujemy tłuszczem.
Nakładamy ciasto naprzemiennie - raz jasne - raz ciemne aby muffinki były dwukolorowe.
Czas pieczenia: 25min,
temperatura pieczenia 180 stopni C.

Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Bardzo lubię muffiny, szczególnie w towarzystwie filiżanki mocnej kawy :)

    OdpowiedzUsuń