ciasto piankowe z borówkami


ciasto piankowe z borówkami
galaretką i płatkami migdałowymi



składniki:

biszkopt
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • pół szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1 łyżka wody
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka płatków migdałowych
  • pół szklanki cukru

Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier ciągle miksując. Następnie dodajemy wcześniej wymieszane: mąki, wodę i proszek do pieczenia. Mieszamy na niskich obrotach. Dodajemy płatki migdałowe i mieszamy łyżką.
Masę przekładamy do formy prostokątnej wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia.
Pieczemy przez ok 20-25 minut w temperaturze 180stopni.
Gdy biszkopt będzie gotowy odstawiamy go do ostudzenia.

masa piankowa

  • litr śmietanki 30% ( do ubijania )
  • 2 galaretki (np o smaku owoców lasu)
  • borówki
2 opakowania galaretek tego samego koloru rozpuszczamy w 500ml wody i zostawiamy, aby ostygły i lekko stężały. Następnie miksujemy na sztywno śmietanę i dodajemy do niej tężejącą galaretkę. Mieszamy. Dodajemy owoce i lekko mieszamy łyżką. Nakładamy na biszkopt i odstawiamy do lodówki aż do stężenia naszej pianki.

wierzch ciasta
  • galaretka (np malinowa)
Przygotowujemy galaretkę i odstawiamy, aby lekko stężała. Gdy lekko stężeje wykładamy ją na ciasto i odstawiamy do lodówki aż stężeje.

1 komentarz: