galaretką i płatkami migdałowymi
składniki:
biszkopt
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- pół szklanki mąki pszennej
- 3 jajka
- 1 łyżka wody
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżka płatków migdałowych
- pół szklanki cukru
Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier ciągle miksując. Następnie dodajemy wcześniej wymieszane: mąki, wodę i proszek do pieczenia. Mieszamy na niskich obrotach. Dodajemy płatki migdałowe i mieszamy łyżką.
Masę przekładamy do formy prostokątnej wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia.
Pieczemy przez ok 20-25 minut w temperaturze 180stopni.
Gdy biszkopt będzie gotowy odstawiamy go do ostudzenia.
masa piankowa
- litr śmietanki 30% ( do ubijania )
- 2 galaretki (np o smaku owoców lasu)
- borówki
wierzch ciasta
- galaretka (np malinowa)
Przygotowujemy galaretkę i odstawiamy, aby lekko stężała. Gdy lekko stężeje wykładamy ją na ciasto i odstawiamy do lodówki aż stężeje.
Pyszny deser:)
OdpowiedzUsuń