szarlotka miodowo - orzechowa
Była już szarlotka tradycyjna, była szarlotka z czekoladową kruszonką a teraz czas na szarlotkę miodowo-orzechową ;) Gruba warstwa jabłek przykryta jest mieszanką orzechów w polewie miodowej - bardzo aromatycznie i słodko :)kruche ciasto:
-
3,75 szklanki mąki,
-
300 g masła,
-
0,75 szklanki cukru,
-
2 jajka
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
2 łyżki śmietany 18%
Wszystkie
składniki na ciasto zagnieść i schłodzić. Schłodzone ciasto podzielić na pół. Jedną połową wyłożyć blachę do pieczenia.Wstawić do piekarnika na 22 min w temp 150stopni C.
masa jabłkowa:
masa jabłkowa:
- 2kg jabłek
- 1 łyżeczka cynamonu
Ostudzonymi jabłkami wyłożyć lekko upieczony spód ciasta.
Masę jabłkową przykryć drugą połową ciasta.
Polewa:
- 150 g masła
- 0,5 szklanki cukru
- 4 łyżki miodu
- 2,5 szklanki posiekanych orzechów (różnego rodzaju)
Polewę przełożyć na wierzch ciasta, zaczynając od orzechów, później miód.
Wstawić do nagrzanego piekarnika na 60 minut, temp. 150 stopni C.
Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto najlepiej wstawić do lodówki - ułatwi to krojenie go na porcje.
Ta góra z orzechów wygląda obłędnie ! :)
OdpowiedzUsuńmiód, orzechy, jabłka i ja jestem w niebie.
OdpowiedzUsuńMniaam.. ale obłęd :)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńMniam, wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńfantastyczne zdjęcie i świetny przepis!:)
OdpowiedzUsuń