szarlotka miodowo - orzechowa


szarlotka miodowo - orzechowa
Była już szarlotka tradycyjna, była szarlotka z czekoladową kruszonką a teraz czas na szarlotkę miodowo-orzechową ;) Gruba warstwa jabłek przykryta jest mieszanką orzechów w polewie miodowej - bardzo aromatycznie i słodko :)





kruche ciasto:
  • 3,75 szklanki mąki,
  • 300 g masła,
  • 0,75 szklanki cukru,
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki śmietany 18%
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść i schłodzić. Schłodzone ciasto podzielić na pół. Jedną połową wyłożyć blachę do pieczenia.Wstawić do piekarnika na 22 min w temp 150stopni C.
masa jabłkowa:
  • 2kg jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
Jabłka obierać, pokroić na drobne kawałki i wysmażyć mieszając. W trakcie dodać cynamon. 

Ostudzonymi jabłkami wyłożyć lekko upieczony spód ciasta.
Masę jabłkową przykryć drugą połową ciasta.

Polewa:
  • 150 g masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 4 łyżki miodu
  • 2,5 szklanki posiekanych orzechów (różnego rodzaju)
W małym rondlu rozpuścić masło, dodać cukier - wymieszać. Do tego dodać miód i orzechy. Wszystko zagotować i zmniejszyć ogień. Pozostawić na 1-2 minuty ciągle mieszając.
Polewę przełożyć na wierzch ciasta, zaczynając od orzechów, później miód.
Wstawić do nagrzanego piekarnika na 60 minut, temp. 150 stopni C.
Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto najlepiej wstawić do lodówki - ułatwi to krojenie go na porcje.



6 komentarzy: