Podstawowe ciasto marchewkowe postanowiłam lekko unowocześnić :) Nowa wersja zawiera jabłko - ciasto jest dzięki temu bardziej wilgotne, a polewa czekoladowa dodaje uroku ;)
składniki:
ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 duże marchewki
- 3 średnie jabłka
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3/4 szklanki cukru
- szklanka oleju
- 4 jajka
- 2 łyżeczki cynamonu
polewa:
- 3 łyżki mleka
- 100g masła
- 3 łyżki cukru
- 4 łyżki kakao
dodatkowo:
- płatki migdałowe
Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia okrągłej formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec przez 40min w temp 200stopni, na chwilę przed końcem sprawdzając patyczkiem czy ciasto nie jest w środku niedopieczone. Jeżeli tak, przełączyć grzałkę piekarnika na grzanie tylko dołu. I pozostawić jeszcze ok 4-5 minut.
Przygotować polewę: na niewielkim ogniu roztopić masło, dodać cukier, mleko, kakao.Zdjąć z ognia. Dokładnie wymieszać. Jeżeli polewa będzie zbyt rzadka można dosypać więcej kakao.
Polewą równomiernie posmarować ciasto. Obsypać pokruszonymi płatkami migdałowymi.
Chętnie porwałabym Ci chociaż kawałek :)
OdpowiedzUsuńtak inaczej niż zwykle, ale chętnie bym zjadła :)
OdpowiedzUsuń