Deser orzechowy z musem jabłkowym






  • Składniki na 3 porcje:
  • 3 duże jabłka (obrane i pokrojone w kostkę)
  • Bita śmietana w proszku 
  • Mleko
  • garść orzechów włoskich
  • łyżka kakao
  • 1 galaretka (np pomarańczowa)
  • Posypka do deserów


  • Przygotować galaretkę wg przepisu na opakowaniu. Rozlać płynną i gorącą galaretkę do 3 wysokich szklanek (docelowych, w których będzie podany deser). Galaretka ma znajdować się na dnie szklanek. Ostudzić i wstawić do lodówki na tak długo, aby galaretka całkowicie stężała.
  • Przygotować mus jabłkowy: jabłka podgrzać, często mieszając. Podgrzewać do momentu kiedy zmienią konsystencję i powstanie mus. Ostudzić.
  • Przygotować bitą śmietanę wg przepisu na opakowaniu, jednak używając tylko połowy proszku z saszetki oraz połowę porcji mleka. Ubijając śmietanę dodać do niej kakao. Wstawić do lodówki.
  •  Orzechy: rozłupać orzechy i pokroić je drobno.
Na przygotowaną galaretkę nakładać warstwami: mus jabłkowy, bitą śmietanę, mus jabłkowy, bitą śmietanę, orzechy, posypkę do deserów.

Tak przygotowany deser wstawić na godzinę do lodówki. Jest już gotowy do spożycia.
Smacznego !

5 komentarzy: