Lubię mieć coś schowanego w zanadrzu, a dżem jabłkowy domowej roboty to właśnie coś takiego ;)
Idealny do gofrów i naleśników i oczywiście bardzo prosty w przygotowaniu, chociaż zajmuje ono trochę czasu.
składniki:
-Jabłka
-Cynamon
-Woda
przygotowanie:
1.Myjemy i obieramy jabłka. Ich ilość zależy indywidualnie od naszych potrzeb. Zawszę robię to na oko, w zależności od ilości słoików.
2. Kroimy jabłka na małe kawałeczki i wrzucamy do średniego garnka, dodając szklankę wody.
Wsypujemy trochę cynamonu. Osobiście uważam, że nie trzeba dodawać cukru, i sama go nie używam :)
Wszystko mieszamy co chwilę, na niedużym ogniu. Ta czynność trwa tak długo aż konsystencja będzie
gęsta.
3. W tym czasie przygotowujemy słoiki : myjemy je i opłukujemy gorącą wodą. Konsystencję jabłkową od razu po przygotowaniu przekładamy do słoika (jabłka muszą być gorące), zamykamy go i odwracamy do góry dnem. Zostawiamy tak na parę minut. Następnie słoiki wkładamy do piekarnika (nieduża temperatura) do czasu aż zawartość słoików zacznie LEKKO wrzeć.
Gotowe :) Pamiętajmy, żeby później podpisać słoiki !
Uj ja nie lubię jabłcoków :(
OdpowiedzUsuńidealne do szarlotki :)
OdpowiedzUsuńdomowy najlepszy, też robię sama w domku :)
OdpowiedzUsuńtaaak, żaden inny tylko domowy :)
OdpowiedzUsuń