Dżem jabłkowy

Lubię mieć coś schowanego w zanadrzu, a dżem jabłkowy domowej roboty to właśnie coś takiego ;)
Idealny do gofrów i naleśników i oczywiście bardzo prosty w przygotowaniu, chociaż zajmuje ono trochę czasu.





składniki:

-Jabłka
-Cynamon
-Woda


przygotowanie:

1.Myjemy i obieramy jabłka. Ich ilość zależy indywidualnie od naszych potrzeb. Zawszę robię to na oko, w zależności od ilości słoików.

2. Kroimy jabłka na małe kawałeczki i wrzucamy do średniego garnka, dodając szklankę wody.
    Wsypujemy trochę cynamonu. Osobiście uważam, że nie trzeba dodawać cukru, i sama go nie używam :)
    Wszystko mieszamy co chwilę, na niedużym ogniu.  Ta czynność trwa tak długo aż konsystencja będzie
    gęsta.

3. W tym czasie przygotowujemy słoiki : myjemy je i opłukujemy gorącą wodą. Konsystencję jabłkową od razu po przygotowaniu przekładamy do słoika (jabłka muszą być gorące), zamykamy go i odwracamy do góry dnem. Zostawiamy tak na parę minut. Następnie słoiki wkładamy do piekarnika (nieduża temperatura) do czasu aż zawartość słoików zacznie LEKKO wrzeć.

Gotowe :) Pamiętajmy, żeby później podpisać słoiki !
   

4 komentarze: