placuszki ryżowe



Dzisiaj coś specjalnie dla studentów :) Do tej potrawy nie potrzeba nam specjalnych zakupów i z pewnością wykorzystamy resztki zalegające w lodówce ;) Placuszki ryżowe są delikatne w smaku i sycące. Polecam dla chcących "zrobić coś z niczego" :)







składniki:

- 1 saszetka białego ryżu
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki
- sól, pieprz, kurkuma, bazylia
* można dodać jeszcze łyżkę koncentratu pomidorowego lub sosu pomidorowego




przygotowanie:

1. Wlewamy wodę do niedużego garnka. Gotujemy saszetkę ryżu ze szczyptą soli. (wg instrukcji na opakowaniu - ok 12 minut ).

2. Studzimy ryż. Gdy nie będzie już gorący mieszamy go z jajkiem, mąką, przyprawami, koncentratem. Można dodać wg gustu inne składniki, wykorzystać resztki, które mamy w lodówce. 
Ja dodałam trochę szczypiorku i sosu pomidorowego pozostałego po gołąbkach :)

3. Nagrzewamy patelnię. Uwaga! Temperatura nie może być duża, żeby nie przypalić placków.
    Nalewamy na nią trochę oleju i nakładamy ciasto łyżką, formując placki.
   
4. Podsmażamy je z dwóch stron.

Gotowe ;)
* Można podawać ze śmietaną lub sosem pieczarkowym.




3 komentarze: