pyszne i słodkie, idealne do kawy
składniki:
ciasto
kostka roztopionej margaryny
2 jaja
1 szklanka cukru
1 1/4 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki mleka
1 łyżka słodkiego kakao
średni słoik dżemu malinowego
herbatniki
Margarynę, jaja, cukier, mąkę, proszek, mleko i kakao mieszamy mikserem do uzyskania gładkiej masy.
Niedużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Następnie wykładamy jej spód herbatnikami.
herbatniki
Margarynę, jaja, cukier, mąkę, proszek, mleko i kakao mieszamy mikserem do uzyskania gładkiej masy.
Niedużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Następnie wykładamy jej spód herbatnikami.
Połowę ciasta wylewamy na herbatniki równo ją rozprowadzając. Na cieście rozprowadzamy warstwę dżemu ( nie musi być równomiernie ). Wylewamy resztę ciasta. Rozprowadzamy kolejną warstwę dżemu starając się przykryć dokładnie ciasto.
wierzch ciasta
pół szklanki mąki
pół szklanki cukru
pół szklanki kaszy manny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
starta margaryna do posypania górnej warstwy ciasta
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Mąkę, cukier, proszek i kaszę mieszamy w miseczce. Niech nie dziwi was sypka konsystencja. Całość wysypujemy na nasze ciasto, równomiernie. Teraz startą margarynę układamy na samej górze ciasta i wkładamy je do piekarnika.
180 stopni, 55 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Mąkę, cukier, proszek i kaszę mieszamy w miseczce. Niech nie dziwi was sypka konsystencja. Całość wysypujemy na nasze ciasto, równomiernie. Teraz startą margarynę układamy na samej górze ciasta i wkładamy je do piekarnika.
180 stopni, 55 minut.
Bardzo ciekawe ciasto, nie spotkałam się jeszcze z takim :)
OdpowiedzUsuńDzisiaj będę piekła
OdpowiedzUsuń