zupa pomidorowa z kluskami lanymi
zupa
- 3l wody
- kostka rosołowa
- sól, pieprz
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- do zagęszczenia: 4 łyżki śmietany, 1,5 łyżki mąki pszennej, kilka łyżek zupy
kluski lane
- 2 jaja
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- sól do smaku
- 1/3 szklanki mleka
przygotowanie:
1. Zagotować garnek wody z kostką rosołową.
2. Dodać resztę składników i zmiksować.
3. Przyprawić do smaku. Zdjąć z ognia i zagęścić. Zmiksować.
4. W miseczce wymieszać dokładnie składniki na kluski.
5. Zagotować jeszcze zupę i wykładać ciasto łyżką, nie mieszając. Dopiero gdy zużyjemy całe ciasto, mieszamy.
Gotowe :)
Wygląda świetnie :)
OdpowiedzUsuńklasyk <3
OdpowiedzUsuńBardzo pyszna zupa. A teraz latem smakuje wybornie.
OdpowiedzUsuńMoja ulubiona zupa :D
OdpowiedzUsuń