zupa pomidorowa z kluskami lanymi



                                                          zupa pomidorowa z kluskami lanymi






składniki:

zupa

- 3l wody
- kostka rosołowa
- sól, pieprz

- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- do zagęszczenia: 4 łyżki śmietany, 1,5 łyżki mąki pszennej, kilka łyżek zupy

kluski lane

- 2 jaja
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- sól do smaku
- 1/3 szklanki mleka



przygotowanie:

1. Zagotować garnek wody z kostką rosołową.
2. Dodać resztę składników i zmiksować.
3. Przyprawić do smaku. Zdjąć z ognia i zagęścić. Zmiksować.
4. W miseczce wymieszać dokładnie składniki na kluski.
5. Zagotować jeszcze zupę i wykładać ciasto łyżką, nie mieszając. Dopiero gdy zużyjemy całe ciasto, mieszamy.


Gotowe :)






4 komentarze: