zupa pieczarkowa z makaronem



odpowiednia na każdy dzień tygodnia
zupa pieczarkowa z makaronem




składniki:
  • 1,5l bulionu
  • ok 20g pieczarek
  • sól, pieprz, ziarenka smaku
  • 3 łyżki śmietany
  • drobny makaron
  • 1 łyżka masła do smażenia  

przygotowanie:
Gotujemy 1,5 l bulionu z dodatkiem przypraw.
Pieczarki myjemy i kroimy. Kroimy drobno cebulę. Podsmażamy razem pieczarki i cebulę na patelni, na maśle. Dusimy co najmniej 15 minut. Następnie dodajemy do bulionu i gotujemy.

Szklankę zupy odlewamy do miski i mieszamy ze śmietaną. Następnie przelewamy do zupy i mieszamy.
Doprawiamy do smaku.
Makaron gotujemy w oddzielnym garnku z odrobiną soli, dodajemy do miseczek z gotową zupą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz