barszcz ukraiński
- 2 szklanki fasoli (namoczone w wodzie przez całą noc)
- 1 ząbek czosnku
- 1 marchew
- 4/5 buraczków
- 5 (lub więcej) ziemniaków
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- pół szklanki śmietany + 1 łyżka mąki
- sól, cukier, pieprz
Fasolę moczymy w wodzie przez całą noc. Następnie odlewamy tą wodę i fasolę płuczemy na sitku.
Wlewamy do garnka 3 szklanki czystej wody i gotujemy naszą fasolę na małym ogniu przez pół godziny ( od czasu do czasu mieszając). Obieramy ziemniaki, marchew i buraczki. Płuczemy je. Marchew i 3 buraczki ścieramy na grubych oczkach tartki. 2 buraki kroimy w paski. Ziemniaki kroimy w kostkę. Tak przygotowane warzywa gotujemy w dużym garnku ( z ilością wody dostosowaną do wielkości garnka, woda powinna wypełniać prawie cały garnek ).
Gdy fasola pogotuje się ok pół godziny, wlewamy ją razem z wodą do dużego garnka z warzywami.
Przyprawiamy solą, cukrem, pieprzem, koncentratem. Do zupy dodajemy otarty czosnek.
Odlewamy 3/4 szklanki zupy do miseczki. Gdy wystygnie mieszamy ze śmietaną i mąką. Następnie łączymy z zupą. Zupę zdejmujemy z ognia.
ooo dawno nie jadłam. Na pewno nie długo ugotuje :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam. Przepis wydaje się prosty więc na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńa gdzie kapusta
OdpowiedzUsuńw mojej wersji nie ma kapusty :)
Usuń