barszcz ukraiński

  barszcz ukraiński
  • 2 szklanki fasoli (namoczone w wodzie przez całą noc)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 marchew
  • 4/5 buraczków
  • 5 (lub więcej) ziemniaków
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • pół szklanki śmietany + 1 łyżka mąki
  • sól, cukier,  pieprz

 Fasolę moczymy w wodzie przez całą noc. Następnie odlewamy tą wodę i fasolę płuczemy na sitku.
Wlewamy do garnka 3 szklanki czystej wody i gotujemy naszą fasolę na małym ogniu przez pół godziny ( od czasu do czasu mieszając). Obieramy ziemniaki, marchew i buraczki. Płuczemy je. Marchew i 3 buraczki ścieramy na grubych oczkach tartki. 2 buraki kroimy w paski. Ziemniaki kroimy w kostkę. Tak przygotowane warzywa gotujemy w dużym garnku ( z ilością wody dostosowaną do wielkości garnka, woda powinna wypełniać prawie cały garnek ).
Gdy fasola pogotuje się ok pół godziny, wlewamy ją razem z wodą do dużego garnka z warzywami.
Przyprawiamy solą, cukrem, pieprzem, koncentratem. Do zupy dodajemy otarty czosnek.
Odlewamy 3/4 szklanki zupy do miseczki. Gdy wystygnie mieszamy ze śmietaną i mąką. Następnie łączymy z zupą. Zupę zdejmujemy z ognia.


4 komentarze: