Ciasto gruszkowe

 ciasto gruszkowe
składniki na ciasto:
  •  3 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200g masła (w temp. pokojowej)
  • 2 jaja
  • 3 krople aromatu śmietankowego
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 6 łyżek jogurtu naturalnego
składniki na masę gruszkową:
  • 10 gruszek (obranych)
  • łyżka cynamonu
  • 2 łyżki cukru
  • łyżeczka skrobi ziemniaczanej
przygotowanie:

Mieszamy mąkę, sól , proszek, aromat śmietankowy, cukier . Następnie dodajemy pokrojone masło i miksujemy za pomocą miksera. Dodajemy jaja, żółtko i śmietanę. 
Zagniatamy ciasto.
Dzielimy je na dwie części. Zawijamy w folię aluminiową i chowamy do zamrażalnika na pół godziny.
Nagrzewamy piekarnik do 200stopni C.
Formę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia, następnie wypełniamy ją połową naszego ciasta.
Pieczemy przez 20 minut w temp 200 stopni C.
Odstawiamy do ostudzenia.
Obrane gruszki kroimy w kostkę. Przekładamy do małego garnka, dodajemy cukier, cynamon i skrobię ziemniaczaną. Gotujemy do miękkości, co jakiś czas mieszając.
Nastawiamy piekarnik na 190 stopni.
Masę gruszkową wykładamy na upieczony spód ciasta. Przykrywamy drugą połową wcześniej przygotowanego ciasta, rozwałkowaną. 
Pieczemy w piekarniku przez ok 35 minut.


Akcja z gruszką w tle

4 komentarze:

  1. Gruszkowa szarlotka, pyycha ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Mega apetyczne ciasto! Widzę, że z mnóstwem owoców - pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj trzeba zrobić jakieś ciacho z gruszką, pyszniości!

    OdpowiedzUsuń
  4. dobre polecam robiłam. mniam.................... :P

    OdpowiedzUsuń