składniki na ciasto:
- 3 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 200g masła (w temp. pokojowej)
- 2 jaja
- 3 krople aromatu śmietankowego
- 1 i 1/4 szklanki cukru
- 6 łyżek jogurtu naturalnego
składniki na masę gruszkową:
- 10 gruszek (obranych)
- łyżka cynamonu
- 2 łyżki cukru
- łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Mieszamy mąkę, sól , proszek, aromat śmietankowy, cukier . Następnie dodajemy pokrojone masło i miksujemy za pomocą miksera. Dodajemy jaja, żółtko i śmietanę.
Zagniatamy ciasto.
Dzielimy je na dwie części. Zawijamy w folię aluminiową i chowamy do zamrażalnika na pół godziny.
Nagrzewamy piekarnik do 200stopni C.
Formę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia, następnie wypełniamy ją połową naszego ciasta.
Pieczemy przez 20 minut w temp 200 stopni C.
Odstawiamy do ostudzenia.
Obrane gruszki kroimy w kostkę. Przekładamy do małego garnka, dodajemy cukier, cynamon i skrobię ziemniaczaną. Gotujemy do miękkości, co jakiś czas mieszając.
Nastawiamy piekarnik na 190 stopni.
Masę gruszkową wykładamy na upieczony spód ciasta. Przykrywamy drugą połową wcześniej przygotowanego ciasta, rozwałkowaną.
Pieczemy w piekarniku przez ok 35 minut.
Gruszkowa szarlotka, pyycha ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńMega apetyczne ciasto! Widzę, że z mnóstwem owoców - pycha!
OdpowiedzUsuńOj trzeba zrobić jakieś ciacho z gruszką, pyszniości!
OdpowiedzUsuńdobre polecam robiłam. mniam.................... :P
OdpowiedzUsuń