kruche babeczki z malinami


kruche babeczki z malinami


ciasto:

- 2 szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka zimnego mleka
- kropla aromatu migdałowego
- 150g masła, pokrojonego w paski, o temperaturze pokojowej

dodatkowo:
- maliny (z bitą śmietaną)
- masło do wysmarowania foremek


W misce mieszamy jajko, sól, cukier puder, aromat migdałowy i masło, następnie dodajemy mąkę i mleko. Mieszamy na gładką masę za pomocą łyżki ( nie miksować ! ).
Formujemy kulkę i wkładamy w folii aluminiowej do zamrażalnika, na ok pół godziny.

Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 190 stopni C.
Ciasto rozwałkowujemy na desce, na grubość ok 3 mm. Wycinamy kółka większe niż średnica foremek.
Foremki smarujemy masłem. Foremki wykładamy ciastem. Dziurkujemy spód za pomocą widelca.
Pieczemy ok 25 minut.

Po wystudzeniu babeczki wypełniamy świeżymi malinami, bądź malinami z bitą śmietaną.




5 komentarzy: