zupa ogórkowa

 zupa ogórkowa

składniki:

  • 3/4 ogórki
  • 350ml wody po ogórkach kiszonych
  • ziemniaki
  • sól, pieprz
  • kostka rosołowa
  • nieduża marchew
  • garnek wody
  • do zabielenia i zagęszczenia: 2/3 łyżki śmietany, 3 łyżki mąki
  • ziele angielskie
  • 2/3 liście laurowe

Wodę gotujemy w garnku z kostką rosołową. Solimy . Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe.
Ziemniaki (ilość na oko) oraz marchewkę obieramy i kroimy w kostkę, wrzucamy do gotującej się zupy. Gotujemy na średnim ogniu.
Wlewamy wodę po ogórkach kiszonych.Gdy ziemniaki będą już miękkie ścieramy ogórki na tartce i wrzucamy do zupy.
Przyprawiamy solą i pieprzem.

Zupę zdejmujemy z ognia. Gdy trochę ostygnie mieszamy w miseczce mąkę i śmietanę z 1/2 szklanki naszej zupy. Tą mieszankę wlewamy do garnka z zupą i mieszamy.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz