zupa ogórkowa
składniki:
- 3/4 ogórki
- 350ml wody po ogórkach kiszonych
- ziemniaki
- sól, pieprz
- kostka rosołowa
- nieduża marchew
- garnek wody
- do zabielenia i zagęszczenia: 2/3 łyżki śmietany, 3 łyżki mąki
- ziele angielskie
- 2/3 liście laurowe
Wodę gotujemy w garnku z kostką rosołową. Solimy . Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe.
Ziemniaki (ilość na oko) oraz marchewkę obieramy i kroimy w kostkę, wrzucamy do gotującej się zupy. Gotujemy na średnim ogniu.
Wlewamy wodę po ogórkach kiszonych.Gdy ziemniaki będą już miękkie ścieramy ogórki na tartce i wrzucamy do zupy.
Przyprawiamy solą i pieprzem.
Zupę zdejmujemy z ognia. Gdy trochę ostygnie mieszamy w miseczce mąkę i śmietanę z 1/2 szklanki naszej zupy. Tą mieszankę wlewamy do garnka z zupą i mieszamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz