składniki:
- 250g białego sera
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 50g masła
- 2 żółtka
- 2 białka
- szczypta soli
- 1,5 łyżeczki octu
- 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki śmietany 12%
- olej do smażenia
- cukier puder
Dodać twaróg, żółtka, cukier wanilinowy, śmietanę,ocet,sodę. Zagniatamy rękami.
W naczyniu ubić pianę z białek i soli. Pianę ugnieść z resztą ciasta.
Stolnicę oprószyć mąką. Ciasto podzielić na dwie części.
Każdą z nich rozwałkować na placek grubości ok 5mm.
Szklanką wycinamy kółka o średnicy ok 6,5cm. Kieliszkiem o średnicy ok 3cm wycinamy w ich środku dziurki.
Do nagrzanego oleju w garnku wrzucamy oponki i gotujemy z obu stron do uzyskania zarumienionego koloru.
Po usmażeniu osączamy z tłuszczu.
Gdy będą jeszcze ciepłe, posypujemy z obu stron cukrem pudrem który powinien wchłonąć do oponek.
Oj, bardzo lubię, wyszły Ci doskonale! :)
OdpowiedzUsuńpyszności
OdpowiedzUsuń