oponki serowe

oponki serowe


składniki:

  • 250g białego sera
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 50g masła
  • 2 żółtka
  • 2 białka
  • szczypta soli 
  • 1,5 łyżeczki octu
  • 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • olej do smażenia
  • cukier puder
Mąkę i proszek do pieczenia posiekać z masłem na stolnicy.
Dodać twaróg, żółtka, cukier wanilinowy, śmietanę,ocet,sodę. Zagniatamy rękami.
W naczyniu ubić pianę z białek i soli. Pianę ugnieść z resztą ciasta.

Stolnicę oprószyć mąką. Ciasto podzielić na dwie części.
Każdą z nich rozwałkować na placek grubości ok 5mm.
Szklanką wycinamy kółka o średnicy ok 6,5cm. Kieliszkiem o średnicy ok 3cm wycinamy w ich środku dziurki.

Do nagrzanego oleju w garnku wrzucamy oponki i gotujemy z obu stron do uzyskania zarumienionego koloru. 
Po usmażeniu osączamy z tłuszczu.
Gdy będą jeszcze ciepłe, posypujemy z obu stron cukrem pudrem który powinien wchłonąć do oponek.








2 komentarze: