krucha szarlotka z cukrem pudrem


krucha szarlotka z cukrem pudrem
Szarlotka - tradycyjne ciasto? Tak, tradycyjnie pyszne :) Ten wypiek w różnych odsłonach zawsze
powraca na nasze stoły. Bo szarlotka zawsze znajdzie swoich wielbicieli :)
Ja jestem jedną z najwierniejszych fanek !



składniki:

2,75 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru 
230g zimnego masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki zagnieść i uformować kulę.
Kulę podzielić na pół. 
Połową ciasta wyłożyć formę przygotowaną do pieczenia.
Piec przez 25min w temperaturze 180 stopni C.

1 kg jabłek
3 łyżki bułki tartej
1 łyżka cukru

Jabłka obrać, pokroić w kostkę. Wrzucić do małego garnka, dodać cukier. Gotować na niedużym ogniu. 
Gdy wyjmiemy z piekarnika upieczony spód, posypujemy go bułką tartą i wykładamy masę jabłkową.
Drugą połowę ciasta rozwałkowujemy i przykrywamy nim masę jabłkową. Nakłuwamy widelcem.
Wstawiamy do piekarnika na 45 minut, temperatura 180 stopni.

Po wyjęciu z piekarnika ciasto posypujemy cukrem pudrem ( przez sitko ).

2 komentarze:

  1. Bardzo lubię szarlotki, Twoją bym pożarła od razu :D

    OdpowiedzUsuń
  2. ale cudo:) aż zgłodniałam:) wygląda obłędnie:)

    OdpowiedzUsuń