placki ryżowe - czekoladowe


Kolejny przepis z serii "Menu dla studenta" :) Dzisiaj lekki posiłek, a mianowicie
placki ryżowe o smaku czekoladowym :)
Danie bardzo smaczne. Mimo, że z czekoladą, jednak nie są przesadnie słodkie :) Coś dla łasuchów ! Niedrogi i szybkie w przygotowaniu.







składniki ( na ok 5 dużych placków ):

- 1 saszetka białego ryżu
- 1 łyżka słodkiego kakao

- 2 łyżeczki cukru pudru
- 6 łyżek mąki
- 1 łyżka kremu czekoladowego
-1 jajko
- olej do smażenia


przygotowanie:

1. Nalewamy wodę do niedyżego garnka,solimy i gotujemy ryż przez ok 12 minut.

2. Studzimy ryż. Następnie mieszamy go z jajkiem, cukrem, kakaem i kremem czekoladowym. Mieszamy.

3. Dodajemy mąkę i całość znów mieszamy.

4 Nagrzewamy patelnię ( z odrobiną oleju ) do niezbyt dużej temperatury i smażymy placki z obu stron.

Gotowe :)

Propozycja podania: z curkrem pudrem i polewą czekoladową / dżemem.

3 komentarze:

  1. Jako koneser placuszków wszelkiego typu muszę wypróbować ten przepis bo takich jeszcze nie jadłem. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ile tych jajek? bo w składnikach nie jest podane

    OdpowiedzUsuń