babeczki z nutellą, orzechami włoskimi i płatkami migdałowymi



 Babeczki z nutellą, orzechami włoskimi i płatkami migdałowymi
 na bazie otrębów owsianych









  • 1,5 szklanki mąki
  • 4 łyżki otrębów owsianych
  • 2 łyżki Nutelli
  • pół szklanki cukru
  • 2 jajka
Miksujemy składniki za pomocą miksera. Następnie ok3/4 szklanki tej masy odkładamy na bok. Posłuży nam na końcu jako kruszonka.

  • pół szklanki jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 łyżek drobno posiekanych orzechów włoskich
  • szczypta soli
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
 Dodajemy te składniki do naszej masy stopniowo, najpierw jogurt i mleko - mieszamy, następnie reszta składników. Orzechy i migdały na samym końcu i wtedy mieszamy delikatnie łyżką ( już nie mikserem ! ).

  •  masło
Nastawiamy piekarnik na 180st. Foremki do babeczek smarujemy masłem, następnie nakładamy do nich naszą masę aż po same brzegi ( nie więcej i nie mniej ). Teraz babeczki posypujemy naszą wcześniej przygotowaną kruszonką. Pieczemy w piekarniku ok 23 minut.



5 komentarzy:

  1. Jakie fajnie, ciekawe foremki :)
    Zapraszam do mnie ....

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne i zdrowe. Orzechy włoskie uwielbiam zawsze i wszędzie ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń