Babeczki z nutellą, orzechami włoskimi i płatkami migdałowymi
na bazie otrębów owsianych
- 1,5 szklanki mąki
- 4 łyżki otrębów owsianych
- 2 łyżki Nutelli
- pół szklanki cukru
- 2 jajka
Miksujemy składniki za pomocą miksera. Następnie ok3/4 szklanki tej masy odkładamy na bok. Posłuży nam na końcu jako kruszonka.
- pół szklanki jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 łyżek drobno posiekanych orzechów włoskich
- szczypta soli
- 3 łyżki płatków migdałowych
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
Dodajemy te składniki do naszej masy stopniowo, najpierw jogurt i mleko - mieszamy, następnie reszta składników. Orzechy i migdały na samym końcu i wtedy mieszamy delikatnie łyżką ( już nie mikserem ! ).
Nastawiamy piekarnik na 180st. Foremki do babeczek smarujemy masłem, następnie nakładamy do nich naszą masę aż po same brzegi ( nie więcej i nie mniej ). Teraz babeczki posypujemy naszą wcześniej przygotowaną kruszonką. Pieczemy w piekarniku ok 23 minut.
Schrupałabym :D
OdpowiedzUsuńJakie fajnie, ciekawe foremki :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie ....
Na pewno odwiedzę :)
UsuńPyszne i zdrowe. Orzechy włoskie uwielbiam zawsze i wszędzie ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńPycha !!
OdpowiedzUsuń