torcik tiramisu

torcik tiramisu 
urodzinowy
wg Kotlet.tv




Jest to przepis na biszkopt nadający się do różnego rodzaju tortów. Można go podzielić na 2 a nawet 3 części i przekładać je masą.
biszkopt:

5 jajek
1 łyżeczka cukru wanilinowego
2/3 szklanki cukru
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki mąki pszennej
Oddzielamy białka od żółtek. 
Do miseczki z białkami dodajemy cukier wanilinowy oraz część zwykłego cukru. 
Miksujemy na sztywną pianę, w międzyczasie stopniowo dosypując resztę cukru. 
Przestajemy miksować, gdy piana będzie na tyle sztywna, aby przekręcając miskę spodem do góry - nic z niej nie wypłynęło.
 Nastawiamy piekarnik na 180 stopni.
Do piany dodajemy żółtka, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną. 
Powoli miksujemy aż składniki się połączą. 
Przygotowujemy okrągłą formę wykładając ją papierem do pieczenia. 
Przekładamy do niej ciasto. 
Pieczemy w 180stopniach w piekarniku przez około 30-35 minut. Po upieczeniu studzimy. Następnie wyjmujemy biszkopt z formy i odwracamy go do góry spodem. Dzielimy biszkopt na 3 części używając noża.

reszta tortu:
- 400ml śmietanki 30%
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- kakao
- 500g serka Mascarpone
- podwójne espresso

W misce mieszamy kremówkę, cukier puder oraz cukier wanilinowy. Miksujemy do uzyskania gładkiej, ale gęstej konsystencji.
Do tej masy dodajemy ser mascarpone i miksujemy na niskich obrotach. 
Przygotowujemy kawę espresso. Dodajemy trochę wody aby kawy było ok 3/4 szklanki.
Nasączamy biszkopt kawą, za pomocą łyżki. Robimy to bardzo dokładnie. Na to kładziemy 1/3 przygotowanego kremu i rozsmarowujemy dokładnie. Posypujemy kakao za pomocą małego sitka, aby było rozłożone równomiernie.  Przykrywamy drugim biszkoptem i robimy dokładnie tak samo - nasączamy, kładziemy masę i kakao.
Z trzecim biszkoptem postępujemy dokładnie tak samo.
Resztę kremu rozsmarowujemy dokładnie po bokach całego tortu, aby przykryć jego wnętrze.
Wierzch tortu posypujemy kakao.
Cały tort chowamy na noc do lodówki.



7 komentarzy:

  1. bardzo lubię tiramisu, chętnie zjadłabym ten tort!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tiramisu w takim wydaniu jest znakomite! Wygląda palce lizač :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też bym się skusił na kawałeczek. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, my u siebie tez mamy tiramisu!
    http://aniaigabi.pl/tiramisu-i-wloskie-cuda-riwiery-liguryjskiej/

    OdpowiedzUsuń
  5. Prezentuje się wybornie! Poproszę kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie wygląda! Uwielbiam smak tiramisu! :-)

    OdpowiedzUsuń