batoniki musli

 
batoniki musli
Bardzo często kupowałam takie batoniki, jako przekąskę do pracy. Zawsze jednak było ich za mało :) Dzisiaj więc postanowiłam spróbować swoich sił i przygotować je w domu, w takich ilościach, aby zaspokoić apetyt :)



składniki na ok 5 batoników:
ok 4-5 łyżek miodu
2 szklanki mieszanki - płatki owsiane-słonecznik-otręby
3/4 szklanki mieszanki - owoce - rodzynki

przygotowanie:
Miód rozgrzać w rondlu. Dodać mieszankę płatków owsianych, słonecznika i otrębów.
Gotować 5-7 minut na małym ogniu( aż płatki będą miękkie ), cały czas mieszając, aby płatki nie przywarły do dna i nie przypaliły się. Zdjąć z ognia.
Wsypać mieszankę owoców (u mnie jabłka) i rodzynek.
Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Docisnąć za pomocą łyżki,aby masa była zwarta (inaczej będzie się rozpadać). Umieścić w piekarniku  nagrzanym do 150 stopni - na 15/20 minut, uważając aby rodzynki się nie spaliły.
Po ostudzeniu pokroić.



1 komentarz:

  1. wyglądają pysznie a są bardzo łatwe więc nawet ja mogę je zrobić. mam 12 lat i barzo lubie przebywać w kuchni

    OdpowiedzUsuń